Tarih: 15.07.2024 15:11

Devlet-i Aliyye Ocakları üyeleri ‘Evliyalar Şehri’ Konya’yı gezdi

Facebook Twitter Linked-in

Devlet-i Aliyye Ocakları Denizli İl Başkanlığı tarafından iki İstanbul, Çanakkale ve Bursa gezilerinin ardından sevgi, hoşgörü ve tasavvufun başkenti ‘Evliyalar Şehri’ Konya’ya gezi düzenlendi. Günü birlik düzenlenen Konya gezisinde ocak üyeleri başta Mevlana türbesi olmak üzere Konya’nın tarihi ve doğal güzellikleri ziyaret etti.

Gezi Eşrefoğlu Camii ziyaretiyle başladı

Devlet-i Aliyye Ocakları Denizli İl Başkanlığı tarafından ‘Evliyalar Şehri’ Konya’ya düzenlenen gezi Beyşehir ilçesinde bulunan Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olan Eşrefoğlu Camii, ziyaretiyle başladı. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından 46 ahşap sütun üzerine yaptırılmış, sütunlar için sedir ağacı kullanılmıştır. 6 metre yüksekliğinde, çini mozaik ile kaplı çok görkemli bir mihraba sahiptir. Anıtsal bir taç kapısı vardır. 

Sille de kahvaltı

Daha Sonra Konya’ya bağlı Selçuklu ilçesi sınırları içinde bulunan Sille'de, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait camiler, hamamlar, çeşmeler, köprüler gibi Türk-İslam eserleri de gezen gurup kahvaltısını da burada yaptı.

Kelebeklerin büyülü dünyasını ziyaret

Devlet-i Aliyye Ocakları Denizli İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Konya gezisi Selçuklu ilçesi sınırları içinde bulunan 2015 yılında hizmete açılan ve bin 600 metrekarelik kelebek uçuş alanı ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise sayılı kelebek uçuş alanlarından bir tanesi olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde devam etti. 3 bin 500 metrekaresi gezi alanı olmak üzere toplam 7 bin 600 metrekarelik kullanım alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde 45 farklı türdeki yaklaşık 10 bin kelebeğe doğal yaşam alanı sunuluyor. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde ayrıca farklı hayvan türleri ile birlikte 98 türe ait yaklaşık 20 bin adet bitki yer almaktadır. 

Çini Müzesi ve Karatay Medresesi ’de ziyaret edildi

Devlet-i Aliyye Ocakları Denizli İl Başkanlığı üyeleri daha sonra Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi ve Alâeddin Camisi’ni de ziyaret etti. Konya Çini Eserler Müzesi olarak kullanılan Karatay Medresesi, Emir Celâleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmıştır. Medresenin iç mekânları mozaik ve plaka çiniler ile kaplanmıştır. Mimarının Muhammed bin Havlan olduğu tahmin edilmektedir. Medrese, Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere “Kapalı Avlulu Medrese” grubunda beden duvarları taştan, kubbe ve tonozlar tuğladan inşa edilmiştir. Medresenin güneybatı hücresinde Celâleddin Karatay’ın türbesi mevcuttur. Anadolu Selçuklu Devleti’nin en büyük ve en önemli ulu camilerinden olan Alâeddin Camisi Konya’nın merkezinde yer alan Alâeddin Tepesi üzerinde inşa edilmiştir. Cami, İslam mimarisi yapı tarzında inşa edilmiş, üzeri ağaç ve toprakla örtülmüştür. Yapıda Roma ve Bizans devirlerine ait kırkın üzerinde mermer sütun bulunmaktadır. 

Büyük sürpriz

Devlet-i Aliyye Ocakları Denizli İl Başkanlığının düzenlediği Konya gezisi Rehber Çiğdem Bilge Arıcan’ın anlatımıyla Sultan Selim Camii, Konya Panorama Müzesi gezisi ile devam etti.  Konya gezisine katılanlar için hazırlanan sürprizde ise İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi (İRFA) Semahanesi, muhteşem sema gösterisi izletildi. 

Mevlana Türbesi’ne gönüller huzur buldu

Konya’nın tarihi yapıları arasında ilk sırada yer alan Mevlana Türbesi’ni de ziyaret eden Devlet-i Aliyye Ocakları üyeleri, müzede bulunan kıymetli eserler arasında Mevlâna'nın sandukası, pûşîde (Mevlâna'nın mezar örtüsü), Mesnevi, Nisan tası, Mevlana'nın doğumundan ölümüne kadar geçirdiği hayatın anlatıldığı müze ve Mevlâna ve aile fertlerinin mezarları da ziyaret ettiler. Camları kapısından daha büyük olan ve mimarisiyle öne çıkan Aziziye Camii’ni de ziyaret ede ocak üyeleri son olarak akustik şadırvanıyla öne çıkan Konya’ya ziyarete gelenlerin uğramadan gitmedikleri İplikçi Cami ve şadırvanı da, ziyaret eden ocak üyeleri tarihi caminin mihrabı altında bulunan tünelleri de gördü, rehber Çiğdem Bilge Arıcan’ dan bilgi aldı. 

Geziler devam edecek

Konya gezisi ile ilgili olarak açıklama yapan Devlet-i Aliyye Ocakları Denizli İl Başkanı Resul Aytekin, "Tarih ve Kültür Gezileri’ ne devam edeceklerini söyledi. Daha önceki tarihlerde iki kez İstanbul gezisi, Çanakkale gezisi Bursa gezisi yaptıklarını anlatan İl Başkanı Resul Aytekin, “Denizli il başkanlığı olarak 5. gezimizi Konya'ya yaptık. Gezimizi Eşrefoğlu Camii'nden kılınan sabah namazı ile başladı. Şimdi de hoşgörünün şehrinde Mevlana'nın türbesini ziyaret ediyoruz. Buradan da fıkralara destan olmuş İplikçi Cami ve şadırvanını da ziyaret edeceğiz. Bu güne kadar düzenlediğimiz gezilere katılan kardeşlerimiz çok memnun oldular. Hayırlısıyla inşallah en kısa zamanda yeni gezilerle birlikte olmaya devam edeceğiz’ dedi. Konya gezisi hafız Mehmet Tekin’in İplikçi Cami’de okuduğu Kuran’ı Kerim ve yaptığı dua ile sona erdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —