9997,85%-1,06
35,73% 0,02
37,38% 0,05
3149,90% 0,00
5070,46% 0,00
Toprağın verimliliğini düşüren toprak bitleri önlenmediği durumlarda bir sonraki aşama olarak bitkilere zarar vermeye başlar. Toprak bitleri gözle görülmesi zor olacak oranda küçük boyutlara sahip olmaktadır. Toprak yüzeyinde sıklıkla görülen bu böcek türleri ile karşılaşmamak adına, düzenli olarak toprak bakımının yapılması gereklidir. Bakımsız toprak, toprak bitleri için uygun alanlardır. Aynı zamanda hızla üreme gösteren canlılar olmalarından dolayı da ufak bir sorunken bir anda büyük problem haline gelebilir. Yalnız bir alanla sınırlı kalmakla kalmaz tüm alana kısa sürede yayılabilecek etkiye de sahiptirler. Bunu baştan önlemek daha etkili olmakla birlikte oluşumlarını engellemenin yöntemlerine de başvurulmalıdır. Toprak bitinin zararları nelerdir ve toprak biti ile mücadelede hangi yöntemler kullanılır? Sorularının cevabı yazımızın devamında.
Toprak Biti Oluşumu Nasıl Engellenir?
Toprak bitleri boyları ortalama 2-3 mm olan zararlı bir böcek türüdür. Her ne kadar insanlar üzerinde direkt zararı olmasa da toprak ve bitki üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı zararlı böcekler grubuna dahil edilebilir. Toprak bitleri kış sürecini toprakta veya bitki kalıntıları arasında geçirirken, ilkbahar aylarında döllenme süreci geçirirler. Bir yıl içinde birkaç kez üreme dönemi geçiren bu canlılar, hızlı döllenme yapabilmesine ek olarak bir anda çoğalabilecek yapılara sahiptir. Dolayısıyla önlem alınmadığında bir anda geniş çapta alana yayılma potansiyeli göstermektedir. Peki bu zararlı canlıları engellenmesi mümkün müdür? Hangi yöntemler toprak biti oluşumunu engeller?
Eğer ki daha oluşum meydana gelmemişse bu durumda engellenmesi için alınacak başlıca önlemler;
Saksıda ya da bahçede bulunan topraklarda oluşan yabani otların düzenli olarak temizliği yapılmalıdır. Toprak uzun süre bakımsız bırakılmamalıdır belirli periyotlarla toprak bakımı yapılmalıdır. Ekin dönemi atlanmamalı ve dönemsel olarak toprakta ekin işlemleri tamamlanmalıdır. Boş bırakılan toprak bir zaman sonra zararlı canlılar için uygun hale gelebileceği için düzenli aralıklarla ekin işlemlerinin devamlılığı sağlanmalıdır.
Toprak biti ile karşılaşıldığı anda yapılması gereken ise;
Kimyasal ilaçlama yapmaktır. İlaçlama, toprak bitkilerinin daha fazla alana yayılım göstermesine fırsat vermeden yok edilmesinin en etkili yöntemleridir. İlaçlama süreci hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Doğru anda ilaçlama yapmak için ufak çaplı bir çalışma gerçekleştirilebilir. Örnek olarak ilaçlama yapılacak alanda farklı noktalarda ortalama 15-20 kısımda böcek varlığının kontrol edilir. Bu kontrol sırasında 15 ve üstü alanda böcek varlığına rastlanırsa ilaçlama yapılır.
Toprak Bitinin Zararları Nelerdir?
Toprak bitkinin yetişkinlik düzeyine erişmemiş olanların ciddi zararı görülmese de önlenmezse yetişkinliğe erişen tüm toprak bitkilerinin zamanla zarara yol açacağı bilinmelidir. Toprak bitinin gözle görülebilir en büyük zararı bitki yapraklarına olmaktadır. Yaprakları kemiren bu canlılar bitkinin zamanla daha fazla hastalıklı hale gelmesine sebebiyet vermektedir. Ayrıca toprak bitleri yalnız bitki bulunan topraklarla sınırlı kalmazlar, aynı zamanda varlık gösterdikleri toprakların verimini ciddi anlamda düşürmektedir.