Tarih: 22.09.2023 17:15

Tüm göçmen kuşların yolu açık olsun!

Facebook Twitter Linked-in

Göç, kuşlar için zorlu bir o kadar da riskli bir yolculuk. Kuşlar bu yolculukta doğanın zorlu koşullarına direnmeye çalışırken ne yazık ki bir yandan da insan kaynaklı tehditlerle karşılaşıyor.

???? Türkiye, yüz binlerce süzülen kuş, ötücü kuş, su kuşu ve kıyı kuşunun göç yolları üzerinde yer alıyor.

❗Kuşların göç yollarında dinlendikleri ve beslendikleri alanları kaybetmesi, barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayamamaları nedeniyle yolculuklarını tehlikeye atıyor.

❗Elektrik nakil hatlarının toprak altına alınmaması, izole edilmemesi veya görünür kılınmaması çarpılma ve çarpma vakalarına neden oluyor. Tarımda aşırı yabancı ot ve böcek ilacı kullanımı kuşların zehirlenmesine ve hayatını kaybetmesine yol açıyor. Rüzgar enerji santralleri yapılırken göç yollarının dikkate alınmaması özellikle süzülen göçmen kuşların türbinlerden olumsuz etkilenmesiyle sonuçlanıyor.

❗Avcılık ise göçmen kuşları bir hedef tahtasına dönüştürüyor ve göçmen kuşların yoğunlaştığı alanlarda büyük kayıplara sebep oluyor. Göç yolundaki leyleklerin geçtiğimiz günlerde tüfekle vurulduğu görüntüler bu duruma bir örnek.

❗Kültürümüzde özel bir yere sahip olan, ilkbaharda yollarını gözlediğimiz, yaz aylarını birlikte geçirdiğimiz; bahçemizde, tarlamızda ağırladığımız hatta insanlarla dostlukları hikayelere konu olan göçmen kuşları #KorumazsakKaybederiz

???? ???? Tüm göçmen kuşların yolu açık olsun!




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —